Overburning la CD-R 74
De pe mediiile de 74 de minute se pot câstiga pâna la 3-4 minute. Asfel, capacitatea unui blank poate ajunge la valoarea de 78 de minute, aproape cât un CD-R 80.
Overburning la CD-R 80
În 1998 au aparut primele blank-uri ce ofereau o capacitate de 700 MB cu un pret initial de 25$. Pretul lor a scazut mult, astazi diferenta fata de un CD de 74min fiind minima. Un blank de 80 de minute supus la overburning ne poate da un surplus de pâna la 30 MB sau 3 minute si 30 secunde.
Overburning la CD-R 90
Capacitatea neobisnuita a acestor blank-uri s-a obtinut utilizând simultan doua metode. Prima implica micsorarea largimii spiralei si mutarea spirelor mai aproape una de cealalta, iar cea de-a doua se foloseste de overburning. Utilizate simultan, aceste doua metode ne ofera blank-uri de o dimensiune exceptionala, care însa, pentru a putea fi folosite, trebuie supuse overburning-ului. Vinovat de aceasta situtie este ATIP-ul, care pentru un blank de 80 minute are valoarea de 79:59 minute indiferent de capacitatea reala existenta pe blank. Din nefericire nu este posibila modificarea specificatiilor ATIP-ului, el fiind definit înitial în anul 1990 pentru blank-urile de 74 de minute, apoi fiind actualizat si incluzând blank-urile de 80 de minute. Software-ul citeste valoarea existenta în ATIP si o foloseste. Daca softul de ardere vede în ATIP 80 de minute atunci singurul mod de a folosi întreaga capacitate a discului este overburning-ul.
Explicatia acestei situatii sta în faptul ca un ATIP corespunzator blank-urilor de 90 de minute nu poate fi definit datorita modului în care sunt stocate informatiile despre lungime, pentru care sunt alocati 7 biti. Pentru 89 de minute transformate hexazecimal ar trebui sa avem 10001000, adica 8 biti. Unii producatori “se joaca” cu acesti 7 biti, rezultând valori ciudate, ca 9:59 minute, altii prefera sa pastreze ATIP-ul blank-rilor la 80 de minute.
Majoritatea unitatilor CD si DVD vor citi fara probleme discurile de 90 de minute indiferent de tipul lor, audio sau cu date. De asemenea, cea mai mare parte a CD Playerelor vor reda aceste CD-uri. Totusi, s-ar putea ca unele dintre ele sa aiba dificultati în sensul ca accesul direct la ultimile piese sa fie întârziat pâna când aparatul gaseste piesa dorita, sau nu ajunge la ea deloc. În acest din urma caz, pista respectiva poate fi ascultata daca aparatul este lasat sa redea fara întrerupere întregul disc.
Overburning la CD-R 99
Procedeul de realizare a blank-urilor de 99 de minute este similar celui folosit la discurile de 90 de minute, cu deosebirea ca de data aceasta spirala este si mai fina. Atât scrierea cât si citirea acestor discuri reprezinta o sarcina dificila pentru majoritatea aparatelor de pe piata. Partile spiralei, fiind foarte apropiate una de cealalta, creeaza probleme la o buna parte din unitati. Unele din ele nici macar nu recunosc aceste medii, iar altele se opresc din citit înainte de sfârsit.
CD Playerele vor avea mari dificultati la redarea CD-urilor de 99 de minute, în special cele care au trecut de prima tinerete. Majoritatea lor nu vad aceste discuri, afisând un mesaj de tipul No disc. Totusi, o veste buna pentru cei ce poseda CD Playere portabile este faptul ca ele nu au, în general, probleme cu mediile CDR-99.
Viteza, factor cheie
Scrierea mediilor de 90 si 99 de minute necesita o coordonare perfecta dintre deplasarea capul optic si miscarea mecanismului de actionare a ansamblului optic. Spirala fiind foarte fina, arderea acestor blank-uri pune la grea încercare sensibilitatea unitatii. Si noi ne putem aduce aportul la succesul operatiei prin selectarea unei viteze mici, situatie în care precizia mecanismului creste, la fel si sansele de a avea o ardere reusita. De exemplu, la unitatea Teac CD-W512 inscriptionarile mediilor de 90 minute reusesc la viteze de pâna la 8x, iar la 12x esueaza. Recomandam utilizarea unor viteze de pâna la 16x si evitarea celor de 24x sau mai mari. Vitezele sigure ale unitatii ce o aveti nu se pot afla decât scriind efectiv.
Overburning-ul pas cu pas
Primul lucru ce trebuie facut este sa pregatim softul de scriere pentru overburning. În cazul lui Nero, din meniul File alegem Preferences, iar apoi dam click pe Expert Features. Bifam casuta din dreptul Enable Overburn 'disc-at-once’ si introducem la Maximum CD Length 99min 59sec 74frm.