forma de chip-uri (asadar excludem dispozitivele magnetice sau optice, precum hard disk-urile sau CD-urile). Utilitatea memoriei RAM este foarte mare, ea beneficiind în plus fata de alte medii de stocare a informatiilor de o viteza extrem de mare, fiind de mii de ori mai rapida decât un hard disk, de exemplu. Exista doua tipuri principale de RAM: memorie statica (SRAM = Static RAM) si dinamica (DRAM = Dynamic RAM), diferentele constând în „stabilitatea” informatiilor. Astfel, memoria statica pastreaza datele pentru o perioada de timp nelimitata, pâna în momentul în care ea este rescrisa, asemanator unui mediu magnetic. În schimb, memoria dinamica necesita rescrierea permanenta, la câteva fractiuni de secunda, altfel informatiile fiind pierdute. Avantajele memoriei SRAM: utilitatea crescuta datorita modului de functionare si viteza foarte mare; dezavantaj: pretul mult peste DRAM.
În realitate, memoria de tip SRAM este folosita cel mai adesea ca memorie cache pe când DRAM-ul este uzual în PC-urile moderne, fiind prezent în primul rând ca memorie principala a oricarui sistem. De acest din urma tip ne vom ocupa în continuare, enumerând tipurile uzuale de DRAM prezente de-a lungul istoriei, toate concepute în scopul cresterii performantelor DRAM-ului standard: FPM DRAM (Fast Page Mode DRAM), EDO DRAM (Extended Data Out DRAM), BEDO RAM (Burst EDO DRAM), RDRAM (Rambus DRAM), în prezent impunându-se SDRAM (Synchronous DRAM), cu variantele DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) si DDR2 SDRAM. De asemenea, pentru placile grafice au fost concepute mai multe tipuri de memorie, printre care VRAM (Video RAM), WRAM (Windows RAM), SGRAM (Synchronous Graphics RAM) si GDDR3, ele fiind variante de DRAM (primele doua), SDRAM si respectiv DDR2 SDRAM, optimizate pentru a fi folosite ca memorie video.
Ar mai fi de mentionat alte doua elemente care influenteaza viteza, stabilitatea si pretul memoriilor: functiile ECC si Registered, integrate în unele module de memorie. Cele ECC (Error Correction Code) detin o functie speciala care permite corectarea erorilor ce apar pe parcursul utilizarii iar cele Registered (numite si Buffered), detin un buffer (zona de memorie suplimentara) care depoziteaza informatia înainte ca ea sa fie transmisa controller-ului, permitând verificarea riguroasa a acesteia. Memoriile Registered sunt mai lente decât cele normale sau ECC si extrem de scumpe, folosirea lor fiind justificata doar în cazuri speciale, când corectitudinea informatiilor prelucrate si stabilitatea sistemului este vitala, de exemplu în cazul server-elor. În general, atât timp cât memoria nu este supusa unor situatii anormale de functionare (frecventa, tensiune sau temperatura în afara specificatiilor) ea ofera o stabilitate extrem de apropiata de perfectiune, arhisuficienta pentru un calculator obisnuit.
Ne-am referit pâna acum la chip-urile de memorie, când vine vorba de modulele în sine (placutele care se introduc în slot-urile placii de baza), avem câteva modele constructive. Dupa perioada de început, când chip-urile de memorie se înfigeau pur si simplu în placa de baza, primul model uzual a fost SIMM-ul pe 30 de pini, urmat de cel pe 72 de pini. Denumirea de SIMM provine de la Single Inline Memory Module, modulul prezentând o latime de banda de 8 biti pentru prima versiune si de 32 pentru cea de-a doua; dimensiunea fizica a SIMM-ului pe 30 de pini este de doua ori mai mica decât în cazul celeilalte variante. Diferentele de viteza dintre ele corespund perfect perioadei de glorie: daca prima versiune era uzuala pe timpul sistemelor 286 si 386, SIMM-ul pe 72 de pini a stat la baza generatiei 486, Pentium si Pentium Pro. Chip-urile folosite au fost de tip DRAM, FPM si, mai târziu, EDO DRAM.
Urmasul lui SIMM s-a chemat DIMM, adica Dual Inline Memory Module. Dupa cum îi spune si numele, el ofera o latime de banda de 64 de biti, dubla fata de SIMM-urile pe 72 de pini, având la baza un fel de dual-channel intern, daca ni se permite comparatia. Numarul de pini a fost de 168 sau de 184 de pini, în functie de tip: SDRAM sau DDR SDRAM. A existat si un numar limitat de modele de DIMM bazate pe EDO DRAM dar ele nu au avut succes pentru ca trecerea de la SIMM la DIMM a coincis cu cea de la EDO la SDRAM.
RIMM (Rambus Inline Memory Module) este modelul constructiv al memoriilor RDRAM. Numarul de pini este de 184 (ca si la DDR SDRAM) dar asemanarile se opresc aici, configuratia pinilor si modul de lucru fiind total diferit. Mai amintim de modulele SO-DIMM, destinate calculatoarelor portabile, care detin un numar diferit de pini: 184 pentru SDRAM si 200 pentru DDR SDRAM.
Practic vorbind, montarea modulelor SIMM era o operatie greoaie si necesita experienta si îndemânare. Odata cu modulele DIMM (si RIMM, care au acelasi sistem de prindere) chinul a fost dat uitarii, oricine putând monta o memorie, fiind necesara doar putina atentie. Montarea inversa a unui DIMM (care necesita, totusi, destula forta) duce întotdeauna la arderea memoriei.
Diferentele de viteza dintre memorii se bazeaza în mare parte pe diferentele de frecvente. Sa luam cazul memoriei principale, inclusa în sisteme ca memorie de lucru. În prima faza, pâna la aparitia procesoarelor 80486, frecventa sa era egala cu cea a procesorului si a PSB-ului (de ordinul zecilor de MHz), însa în momentul în care procesoarele au atins frecvente de peste 50 MHz, s-a pus problema faptului ca nu exista posibilitatea fabricarii (la preturi acceptabile) de memorii la astfel de frecvente. Asa ca s-a recurs la un truc: s-a hotarât ca memoria si PSB-ul sa lucreze la o frecventa mai mica decât cea a procesorului, setându-se astfel un raport fix între PSB si procesor. Astfel, un 486 DX4 la 100 MHz avea un PSB de 33 MHz (memoria rulând si ea la aceasta frecventa) iar un Pentium MMX la 233 MHz avea un PSB de 66 MHz. Spunem ca procesorul ruleaza asincron fata de PSB, în primul caz cu un multiplicator de 3x iar în al doilea de 3.5x. Nu numai imposibilitatea cresterii frecventei memoriei a dus la aceasta situatie ci si limitarile celorlalte bus-uri, la acea vreme ISA, VLB si PCI, care nu suportau frecvente mult mai mari decât cele standard.
Observatie: Nu trebuie confundata frecventa PSB cu cea a memoriei, sunt lucruri total diferite, PSB-ul fiind viteza de comunicare dintre procesor si northbridge. Întâmplator, controller-ul de memorie se afla în northbridge si, tot întâmplator, memoria rula sincron cu FSB-ul. Vom vedea ca mai târziu ca situatia s-a schimbat.
66 MHz a fost un prag greu de trecut pentru memorie, poate si datorita faptului ca aceasta frecventa corespunde dublului frecventei bus-ului PCI si egalului frecventei bus-ului AGP (care a aparut mai târziu), iar pentru a creste frecventa RAM independent de aceste doua bus-uri era necesara implementarea acestei functii în chipset. Dar poate cel mai important factor a fost instabilitatea pretului la memorie, care a oscilat permanent foarte puternic, existând cazuri în care el a crescut de câteva ori pe parcursul unei singure luni; scaderea a fost, desigur, mult mai lenta. Trecerea la SDRAM si cresterea FSB-ului uzual de la 66 la 100 MHz (odata cu Pentium II Deschutes si K6-2) a facilitat depasirea acestei bariere, ajungându-se rapid la 100 si apoi la 133 MHz (chiar si cu pastrarea FSB-ului la 100 MHz). Urmatorul prag, de 166 MHz, nu a mai fost atins de SDRAM dar nici exclus total, ci mai degraba neglijat datorita aparitiei memoriei DDR SDRAM, care dubla latimea de banda a unui SDRAM. Chiar daca frecventa reala era de 100, 133 sau 166 MHz, memoria se comporta aproape identic cu una la frecventa dubla si de aceea au fost încetatenite frecventele improprii de 200, 266 si 333 MHz (memoriile fiind marcate ca DDR200, DDR266 si DDR333 sau PC1600, PC2100 si PC2700, corespunzator latimii de banda: 1.6, 2.1 si respectiv 2.7 GB/s). Ulterior s-a ajuns la 400 MHz (DDR400, PC3200) si chiar mai sus, amatorii de overclocking dezlantuindu-si pasiunea odata cu module DDR533 (PC4200) sau chiar DDR625 (PC5000), care costa totusi o avere.
Urmatorul pas a fost DDR2 SDRAM, un standard asemanator cu DDR, dar care permite, la latente mai ridicate, frecvente mai mari. S-a început cu DDR2-400 (PC2-3200), urmând apoi DDR2-533 (PC2-4300), ultima realizare fiind DDR2-800 (PC2-6400). Desi numele ar sugera dublarea vitezei, un modul DDR2 nu este mai rapid decât unul DDR la aceeasi frecventa, ci dimpotriva: latentele mai ridicate scad usor performanta. Avantajul consta în posibilitatea cresterii frecventei mult dincolo de DDR400, standardul la care s-a poticnit DDR SDRAM (DDR533 si urmatoarele sunt pseudo-standarde, nefiind ratificate).
Pentru placile grafice, avem GDDR3 SDRAM, fiind anticipat o noua versiune, numita (cum altfel?) GDDR4. Este vorba de o optimizare a standardului DDR2 pentru placile grafice, la fel cum era SGRAM pentru SDRAM.
Un alt tip de memorie: ROM (Read Only Memory),dupa cum îi spune si numele, aceasta memorie nu poate fi decât citita, nu si scrisa prin metode obisnuite. Distingem si aici mai multe varietati, diferite de ROM-ul standard: PROM (Programmable ROM) - care poate fi scrisa o singura data, similar unui CD-R, EPROM (Erasable Programmable ROM) - care poate fi si rescrisa, similar unui CD-RW si EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM) - memorie care poate fi rescrisa inclusiv prin metode software. Acest din urma tip este folosit îndeosebi în cazul BIOS-urilor diverselor componente (placi de baza, placi grafice), BIOS care este rescris în caz de necesitate (se spune ca „i se face update”).
BIOS-ul (Basic Input Output System) reprezinta interfata dintre hardware si software, elementul care face posibila comunicarea dintre un program si o componenta hard. Îl putem numi controller la nivel software, fiind în esenta un program care traduce comenzile software-ului într-un limbaj propriu al componentei respective si invers. Ar putea fi asemanat si cu un driver, dar BIOS-ul lucreaza la un nivel „mai low-level”, mai apropiat de hardware si detine doar câteva functii elementare, pe care se va baza driverul.
Legat de EPROM si EEPROM, este putin fortata denumirea de ROM pentru ca, la prima vedere, functionalitatea unei astfel de memorii este asemanatoare memoriei RAM: informatia poate fi alterata. Însa modul de constructie îi ofera o viteza redusa si o face utilizabila doar ocazional si în cantitati mici.
Interfetele interne