Pentru utilizatorii care tineau seama si de bugetul alocat, Athlon 64 „simplu” a oferit satisfactii similare, diferenta de performanta fata de FX fiind minima. Athlon 64 a fost vaduvit de o parte din pini, numarul lor fiind redus la 754, iar controller-ul de memorie integrat rula pe un singur canal, memoria L2 cache ramânând la 1 MB.
Pentru denumirea modelelor, AMD s-a folosit de rating-ul cunoscut de la Athlon XP, referinta fiind procesoarele Intel Pentium 4. Astfel, un Athlon 64 3200+ este (teoretic) la fel de rapid ca un Pentium 4 la 3.2 GHz. Northwood sau Prescott? Nu raspundem la întrebari filozofice...
Noul core, NewCastle, exista atât în versiuni single- cât si dual-channel, diferenta fata de Clawhammer privind dimensiunea cache-ului: doar 512 KB. Acest lucru nu a constituit un dezavantaj, frecventa superioara compensând minusul cu pricina. De exemplu, Athlon 64 3200+ în versiunea Clawhammer (1 MB cache) avea o frecventa de 2 GHz, pe când cea NewCastle (512 KB) de 2.2 GHz.
Platforma Socket 754 a fost pastrata, fiind însa considerata din ce în ce „mai low-end”. Socket 940 a fost înlocuit cu Socket 939, modelele ce se inserau în acest socket beneficiind de un controller de memorie ce lucra cu memorii unbuffered în dual-channel.
Toate nucleele amintite erau create în tehnologia de 0.13 microni (130 nm). Trecerea la 0.09 microni (90 nm) a fost iminenta, fiind necesara pentru atingerea de frecvente superioare. Asa s-a nascut nucleul Winchester, aproape identic ca functionalitate cu NewCastle, dar mai rece, creat numai pentru platforma 939 (care de altfel are si un viitor asigurat). Totusi, el s-a dovedit a fi un semi-esec din punct de vedere al overclocking-ului, procesul de fabricatie nematurizat punându-si amprenta asupra frecventelor atinse. De remarcat si controller-ul de memorie usor îmbunatatit al noului core.
Recent, AMD a introdus noua noi nuclee pe 0.09 microni: Venice si San Diego, cu 512 si respectiv 1 MB de cache, implementând instructiunile SSE3, un controller de memorie optimizat si un potential crescut de atingere a frecventelor mari.
Pentru Socket 754, AMD a introdus câteva versiuni de Sempron, diferentele fata de Athlon 64 privind cache-ul: 128 sau 256 fata de 512 KB sau 1 MB (controller-ul de memorie fiind, evident, single-channel), precum si setul de instructiuni pe 64 de biti absent. Mai exact dezactivat si imposibil de activat. Rating-ul sau a fost stabilit în functie de Celeron D, modelul 3100+ rulând la 1.8 GHz, ca si Athlon 64 2800+, dar acesta din urma avea un cache level 2 dublu.
De retinut faptul ca modelele inferioare lui Sempron 3100+ sunt concepute pentru platforma Socket A, ele neavând nimic în comun (afara de nume) cu cele S754.
În fine, mentionam ca tehnologia de fabricatie a lui K8 a unor modele a suferit o modificare importanta: introducerea SOI (Silicon-On-Insulator) care, pe scurt, ofera sanse suplimentare cresterii frecventei procesorului, dar despre care nu vom vorbi în detaliu aici.
Concluzii
AMD a schimbat multe odata cu K8. Putine daca ne referim strict la arhitectura interna dar multe daca luam în calcul adaosurile: controller-ul de memorie integrat si instructiunile pe 64 de biti. Daca al doilea aspect nu aduce beneficii prea mari, primul ajuta substantial la cresterea performantei, excluzând astfel din ecuatie o puternica limitare de care sufereau vechile K7, limitare care uneori nu putea fi suprimata nici macar odata cu cresterea foarte mare a frecventei de tact. Limitare care nu era prezenta la procesoarele Pentium 4, probabil din cauza PSB-ului foarte mare (de ordinul a 800 MHz fata de maxim 400 la K7) care compensa latentele suplimentare datorate prezentei externe a controller-ului în cauza. Cu alte cuvinte, puteam creste oricât frecventa unui Athlon XP, efortul necesar atingerii vitezei unui Pentium 4 sau Athlon 64, în unele - si destul de putine - aplicatii urmând o curba exponentiala ascendenta. În testele în cauza, un Athlon XP supus unui overclocking puternic si rulând la 2.6 GHz era cu doar putin mai rapid decât unul la 2 GHz; în schimb, un Athlon 64 la 2.6 GHz nu are probleme în a afisa rezultate oarecum proportionale cu cel la 2 GHz, nefiind atât de limitat de factori externi precum un controller de memorie.
Acestea fiind zise, sa facem un rezumat al facilitatilor oferite de noile procesoare AMD:
tehnologie de 0.13 (130 nm) si apoi de 0.09 microni (90 nm) SOI;
controller de memorie integrat, ce detine principalul merit al cresterii performantelor;
instructiuni AMD64, slab folosite pentru moment;
instructiuni SSE2 (introduse pentru prima data în Pentium 4), implementarea lasând de dorit la capitolul viteza;
pipeline usor crescut odata cu un branch prediction si o unitate scheduler îmbunatatite;
cache crescut initial la 1 MB, revenindu-se ulterior la 512 KB, cel de 1 MB fiind destinat modelelor high-end;
protectie antivirus NX, similara celei XD de la Intel.